Ce este ecografia Doppler de carotide?

Ecografia Doppler de carotide este o metodă de diagnostic care se bazează pe folosirea ultrasunetelor pentru a vizualiza arterele care duc sângele la cap.
Ecografia doppler carotidiană poate preveni apariţia unui accident vascular cerebral prin evaluarea cu acuratețe a vaselor de sânge. În cazul în care se observă artere ȋngustate sau ȋnchise, medicul vӑ va recomanda tratarea de urgenţӑ a vasului pentru a preveni apariția complicațiilor.

Cine și când trebuie să facă o ecografie Doppler carotidiana?

Investigația se efectuează la recomandarea medicului cardiolog sau medicului de familie ṣi se adreseazӑ pacienților care au istoric familial și personal de accident vascular cerebral, boalӑ coronarianӑ, boalӑ arterialӑ perifericӑ, obezitate, fumat, nivel ridicat al colesterolului, diabet zaharat, hipertensiune arterială,  stil de viață sedentar. 

Care este pregătirea pentru ecografia carotidiană?

Ecografia Doppler carotidinӑ nu implică nici un risc pentru pacient, este non invazivă, nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este necesar, fata de alte investigații care presupun folosirea radiațiilor sau injectarea de substanțe de contrast (radiografie, angio-CT , angio-RMN). Nu necesitӑ o pregӑtire specialӑ, pacientul poate consuma alimente ṣi lichide anterior investigaţiei.

Ȋn ce constă ecografia Doppler de carotide?

Investigația durează aproximativ 20-30 minute, se poate efectua în orice moment al zilei.
În timpul investigației vi se va solicita să vă întindeți pe spate cu capul ȋn extensie, în așa fel încât gâtul să fie etalat, ca astfel fereastra ecografică să fie mai bună.
Un examen complet de ecografie carotidiană cuprinde atât examinarea bidimensională cât şi examinarea Doppler pulsatil şi color.
La fel ca și la ecografia cardiacă, examinarea bidimensională oferă date morfologice, permiţând vizualizarea perețiilor arterelor carotide, prezenţa, evaluarea dimensiunii şi a aspectului plăcilor de aterom.
Examinarea Doppler furnizează informații legate de viteza de curgere a sângelui la nivelul arterelor carotide și permite evaluarea severităţii leziunilor aterosclerotice (procentul de stenoză realizat de placa de aterom, prezenţa ocluziilor la nivelul arterelor carotide).

Ȋn cazul ȋn care ai fost diagnosticat cu stenozӑ carotidianӑ semnificativӑ, ce se ȋntȃmpla, ce paṣi trebuie sӑ urmezi?

Existӑ douӑ tipuri de tratament – intervenţie chirurgicalӑ ( endarterectomie carotidianӑ) sau tratament intervenţional ( angioplastie carotidianӑ).
Endarterectomia carotidianӑ este intervenția chirurgicală prin care se “curăță” interiorul peretelui arterei carotide de depunerile de colesterol. Endarterectomia carotidiana este realizată cu antestezie locala ( la nivelul plexului brahial) printr-o incizie la nivelul arterei carotide, cu extragerea plăcii de aterom și apoi închiderea arterei carotide printr-o sutură directă.
Angioplastia carotidianӑ este o procedură minim invazivă, deoarece nu necesită o incizie la gât. Aceasta interventie este efectuatӑ sub anestezie locală cu ajutorul unui cateter, care se introduce la nivelul zonei inghinale. Pe acest tub se amplasează un filtru de protectie antiembolică, apoi se montează un stent ce seamȃnӑ cu arcul unui pix, din plasă metalică) la nivelul zonei de stenoză. Stentul menține artera deschisă și scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou. Angioplastia carotidiană poate fi utilizată atunci cand metodele chirurgicale tradiționale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.

Mai multe servicii

  • Monitorizare Holter ECG/24h

    Monitorizarea Holter ECG/24h se referă la înregistrarea ECG de lungă durată, ambulatorie, sau monitorizarea ECG …

  • Monitorizare Holter TA/24h

    Înregistrarea valorilor tensionale (TA) de lungă durată, ambulatorie sau monitorizarea Holter TA în timpul activităților …

  • Electrocardiogramă (ECG)

    Electrocardiograma este o investigație noninvazivă prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii.

  • Testul de efort cardiovascular

    Exercițiul fizic este un factor solicitant pentru organism și implicit pentru inimă prin creșterea frecvenței cardiace (a pulsului) …