Scurtă descriere
Electrocardiograma este o investigație noninvazivă prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii. Poate oferi informații directe sau indirecte despre boala coronariană (cardiopatia ischemică/angina pectorală/infarctul miocardic acut sau vechi), aritmii (resimțite ca palpitații, cu ritm rapid sau lent), modificări structurale (de exemplu modificări sugestive pentru „inima mărită”), etc.
Mod de efectuare
Electrocardiograma se efectuează utilizând un număr de 10 electrozi, 4 fixați la nivelul membrelor (sub formă de clemă), respectiv 6 la nivelul pieptului (electrozi adezivi sau cu sistem de ventuză), într-o ordine și poziție bine definite. Aceștia înregistrează activitatea electrică a inimii sub forma unui semnal format din unde și segmente, care va fi ulterior printat pe hârtie și analizat de către medic. Înregistrarea durează în mod normal câteva secunde-zeci de secunde, motiv pentru care anumite tulburări/modificări paroxistice (intermitente) pot fi omise.
Indicații
Se recomandă ca electrocardiograma să fie efectuată cu ocazia fiecărei evaluări cardiologice, aceasta făcând parte din consultație împreună cu măsurarea tensiunii arteriale, respectiv, dacă este posibil în momentul în care pacientul este simptomatic.
Pregătire prealabilă a pacientului
În cazul pacienților de sex masculin este recomandată îndepărtarea părului de pe piept înainte de prezentarea la medic, în vederea obținerii unui semnal de calitate corespunzătoare.
Alte investigatii
-
Ecografie Cardiacă
Ecocardiografia este o investigație noninvazivă prin care se evaluează imagistic atât aspectul inimii și a părților sale …
-
Monitorizare Holter ECG/24h
Monitorizarea Holter ECG/24h se referă la înregistrarea ECG de lungă durată, ambulatorie, sau monitorizarea ECG …
-
Monitorizare Holter TA/24h
Înregistrarea valorilor tensionale (TA) de lungă durată, ambulatorie sau monitorizarea Holter TA în timpul activităților …
-
Testul de efort cardiovascular
Exercițiul fizic este un factor solicitant pentru organism și implicit pentru inimă prin creșterea frecvenței cardiace (a pulsului) …