Aritmiile cardiace sunt tulburări ale ritmului normal al inimii care se manifestă fie prin creșterea sau scăderea frecvenţei cardiace (pulsul) sau prin bătai neregulate percepute ca palpitaţii.
Cum se manifestă aritmiile cardiace?
Se caracterizează prin urmatoarele simptome:
- palpitaţii (senzaţie de bătaie în plus )
- angoasă,
- oboseală,
- dispnee (suflu greu),
- ameţeală, slăbiciune, transpiraţii
Aritmiile pot să nu fie simţite deloc sau dimpotrivă pot duce chiar la pierderi de cunoștinţă. Sincopa se defineste prin pierdere de scurtă durată a conștienţei și apare atunci când pulsul este sub 40 de bătai pe minut sau peste 200 de bătai pe minut. În general starea de conștienţă revine imediat ce pacientul este culcat pe spate eventual cu picioarele ridicate pentru a reda debitul necesar de sânge în creier.
Cum stabilim diagnosticul de aritmie cardiacă?
Medicul va efectua o anamneză în detaliu înainte de efectuarea examenelor specifice, istoricul pacientului fiind esenţial.
Existenţa anumitor boli (hipertiroidism, infact miocardic acut, HTA,) administrarea de medicamente, consumul de tutun sau alcool precum și practicarea unui sport sunt foarte importante.
Apoi se efectueaza:
- electrocardiograma de repaus
- electrocardiograma ambulatorie (monitorizarea Holter EKG 24 de ore)
- test de efort
- ecografia cardiacă
- studiul electrofiziologic – este utilizat pentru clarificarea situaţiilor mai complexe
Cele mai comune tipuri de aritmii:
- Extrasistole ventriculare/atriale (bătai în plus nesincronizate)
- Fibrilatia atrială, flutter atrial (contracţia haotică a atriilor, ce se manifestă prin ritm neregulat pe traseul EKG, cu risc crescut de accident vascular cerebral)
- Fibrilaţia ventriculară (aritmie cu risc fatal , daăa nu este tratată la timp)
- Blocul atrioventricular (inima bate datorită unor impulsuri electrice care se transmit dinspre atriu înspre ventricul (camerele inimii). În momentul în care aceste impulsuri nu se transmit normal, cordul bate mai încet sau nu mai are activitate).
Cum tratăm o aritmie cardiacă?
Tratamentul pentru aritmii se realizează atunci când tulburarea provoacă simptome neplăcute sau poate avea consecinţe asupra stării pacientului. În funcţie de tipul de aritmie se poate opta pentru tratament medicamentos, utilizarea de procedurii și dispozitive specifice (stimulator cardiac, defibrilator cardiac, cardioversie electrică), și metode invazive (studiu electrofiziologic și ablaţie prin radiofrecvenţă).
Investigații
-
Ecografie Cardiacă
Ecocardiografia este o investigație noninvazivă prin care se evaluează imagistic atât aspectul inimii și a părților sale …
-
Electrocardiogramă (ECG)
Electrocardiograma este o investigație noninvazivă prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii.
-
Monitorizare Holter ECG/24h
Monitorizarea Holter ECG/24h se referă la înregistrarea ECG de lungă durată, ambulatorie, sau monitorizarea ECG …
-
Monitorizare Holter TA/24h
Înregistrarea valorilor tensionale (TA) de lungă durată, ambulatorie sau monitorizarea Holter TA în timpul activităților …