Cardiopatia Ischemica sau boala coronariană ischemică este o afecţiune a arterelor coronare care alimentează cu sânge oxigenat mușchiul inimii și se caracterizează prin îngustarea vaselor de sânge, cu diminuarea aportului de sânge oxigenat la nivelul miocardului (mușchiul inimi). Porţiunea de mușchi cardiac care nu primește suficient sânge oxigenat se va contracta ineficient.

Miocardul este irigat de două artere coronare – artera coronară stângă și artera coronară dreaptă, artere care dau mai multe ramuri.

Factorii de risc pentru boala coronariană sunt:

– hipertensiunea arterială esenţială,
– diabetul zaharat,
– hipercolesterolemia,
– fumatul,
– obezitatea,
– sedentarismul.

Cum se manifestă boala coronariană ischemică?

Cel mai important simptom este durerea în piept (ANGINA PECTORALĂ). Durerea din cardiopatia ischemică are câteva caracteristici care ajută la recunoașterea ei:
• este declanșată de efort, frig, stress
• dispare în cateva minute de la oprirea efortului sau la administarea de nitroglicerina sublingual
• sediul durerii este deobicei retrosternal sau precordial (în zona inimi)
• se simte ca o arsură, constricţie, apăsare, greutate

INFARCTUL MIOCARDIC este o urgenţă medicală, se caracterizează prin durere atroce, retrosternală, cu durată prelungită, care nu cedează la nitroglicerină.
Este forma cea mai gravă de cardiopatie ischemică și poate provoca decesul pacientului.

Infarctul miocardic este produs de închiderea (ocluzia) unei artere coronare. Miocardul nu mai primește sânge și moare.

Cum se stabilește diagnosticul de boală coronariană?

Diagnosticul cardiopatiei ischemice se stabilește în urma unor investigaţii:
Anamneza, examinarea pacientului și istoricul bolii
Electrocardiograma de repaus (EKG)
Ecocardiografie cardiacă– sunt depistate zone ale inimii care se contractă deficitar sau nu se contractă, de asemenea este utila pentru depistarea unor boli asociate
Test de efort pe bicicleta
Coronarografie – metoda de diagnostic care permite vizualizarea directă a arterelor coronare. Aceasta este recomandată numai când celelalte teste indică riscul unei forme severe de cardiopatie ischemică, la care nu este suficient doar tratamentul cu medicamente.

Care este tratamentul boli coronariene?

Tratamentul cardiopatiei ischemice constă în corecţia factorilor de risc: se interzice fumatul, se tratează hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, se evită consumul de sare, scădere în greutate.

Principalele clase de medicamente
utilizate in tratamentul pacienţiilor cu cardiopatie ischemica sunt:

Antiagregante plachetare: aspirina, plavix, ticagrelor, prasugrel. Acestea au rolul de a împiedica formarea cheagurilor de sange (trombi), care se depun pe placa de aterom și blochează arterele coronare.
Beta blocante: metoprolol, bisoprolol, nebivolol. Rolul lor este de a scădea nevoia de oxigen a miocardului, care nu primește sânge oxigenat suficient prin arterele coronare îngustate.
Blocantele de calciu: verapamil, amlodipina. Au un rol special atunci când angina este produsă prin spasmul (constrictţa) arterelor coronare
Nitratii: nitroglicerina. Produc dilatarea arterelor coronare și combat durerea
Inhibitorii enzimei de conversie: ramipril, prestarium, zofenopril. Scad tensiunea arterială la pacienţii hipertensivi, au un efect de protecţie a miocardului, dar și a altor organe.
Trimetadizina– medicament adjuvant cu rol de protecţie miocardică.

Angioplastia coronariană percutană cu implantul de stent – este o metoda de tratament invazivă.

Se face în laboratorul de cateterism și constă în dezobstrucţia și dilatarea stenozelor arterelor coronare. La locul stenozei se implantează un dispozitiv numit stent (un fel de cilindru de metal, asemănător unui arc de pix) care are rolul de a menţine un calibru adecvat al arterei.

 

Intervenţia chirurgicală

Cardiopatia ischemică are indicaţie de tratament chirurgical atunci când sunt mai multe artere coronare afectate sau când apar complicaţii.
Operatia constă în montarea unor by-passuri. Se folosesc bucăţi de vene de la picior (vena safena) sau artere care irigă teritorii mai putin importante (artere mamare). Acestea ocolesc (by-passeaza) zonele stenozate sau ocluzionate ale arterelor coronare.

Investigatii

 • Ecografie Cardiacă

  Ecocardiografia este o investigație noninvazivă prin care se evaluează imagistic atât aspectul inimii și a părților sale …

 • Electrocardiograma (ECG)

  Electrocardiograma este o investigație noninvazivă prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii.

 • Monitorizare Holter ECG/24h

  Monitorizarea Holter ECG/24h se referă la înregistrarea ECG de lungă durată, ambulatorie, sau monitorizarea ECG …

 • Monitorizare Holter TA/24h

  Înregistrarea valorilor tensionale (TA) de lungă durată, ambulatorie sau monitorizarea Holter TA în timpul activităților …