Scurtă descriere

Monitorizarea Holter ECG/24h se referă la înregistrarea ECG de lungă durată, ambulatorie, sau înregistrarea/monitorizarea ECG în timp ce pacientul este angajat în activitățile sale de zi cu zi. Este una dintre cele mai utile investigații noninvazive pentru documentarea și analiza tulburărilor activității electrice a inimii (aritmii, modificări ischemice, etc), în special a celor intermitente, care pot fi resimțite de pacient ca palpitații cu ritm rapid/lent, oboseală, stări de amețeală, pierderea cunoștiinței, durere anginoasă.

Mod de efectuare

Înregistrarea continuă a activității electrice a inimii prin Holter ECG se poate efectua timp de aproximativ 24h (uneori cu posibilitate de prelungire până 48h- 7 zile). Există aparate cu 5 sau 7 electrozi care se fixează pe piept (electrozi adezivi) într-o ordine și poziție bine definită. Aparatul, de mici dimensiuni, va fi purtat de către pacient într-o borsetă specială. În timpul înregistrarii pacientul are posibilitatea semnalizării momentului în care debutează simptomatologia, prin simpla apăsare a unui buton de pe carcasa dispozitivului.

Fiecare dispozitiv de tip Holter ECG este afiliat unui program informatic special, instalat pe un computer, în care se descarcă informația înregistrată în memoria aparatului (de obicei pe un card de memorie) spre a fi ulterior analizată de către medic.

Indicații

Monitorizarea Holter ECG este indicată, în linii mari, la pacienții cu palpitații intermitente și recurente, episoade sincopale (pierdere de scurtă durată a conștienței) de etiologie neprecizată, lipotimii, vertij, sau chiar pacienți cu dispnee episodică, durere precordială sau fatigabilitate pentru care nu s-a evidențiat o cauză clară. În plus este utilă pentru ghidarea tratamentului la pacienți cu probleme cardiace structurale (ex. pacienți cu cardiomiopatii, pacienți după un infarct miocardic, etc).

Pregătire prealabilă a pacientului

În cazul pacienților de sex masculin este recomandată îndepărtarea părului de pe piept înainte de prezentarea la medic, în vederea obținerii unui semnal de calitate corespunzătoare.

Alte investigatii

  • Ecografie Cardiacă

    Ecocardiografia este o investigație noninvazivă prin care se evaluează imagistic atât aspectul inimii și a părților sale …

  • Electrocardiogramă (ECG)

    Electrocardiograma este o investigație noninvazivă prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii.

  • Monitorizare Holter TA/24h

    Înregistrarea valorilor tensionale (TA) de lungă durată, ambulatorie sau monitorizarea Holter TA în timpul activităților …

  • Testul de efort cardiovascular

    Exercițiul fizic este un factor solicitant pentru organism și implicit pentru inimă prin creșterea frecvenței cardiace (a pulsului) …