
Scurtă descriere
Ecocardiografia transesofagiană face parte din investigațiile ultrasonografice efectuate în cadrul clinicii noastre. Este o ecografie mai specială, în cadrul căreia sonda/transducerul se introduce în esofag (pacientul va înghiți sonda). Această structură are un traiect prin spatele cordului, în imediata sa vecinătate, oferind imagini mult mai clare și vizualizând anumite segmente cardiace suplimentare comparativ cu ecocardiografia transtoracică.
Mod de efectuare
Pentru efectuarea ecocardiografiei transesofagiene este nevoie ca pacientul să nu consume în prealabil alimente pentru minim 6 ore, respectiv lichide pentru minim 2 ore. Deși nu este obligatoriu, recomandarea noastră este să nu se consume deloc cafea și/sau băuturi energizante în ziua efectuării procedurii.
După oferirea de către medic a tuturor explicațiilor necesare cu privire la motivul și modalitatea efectuării procedurii și obținerea acordului informat al pacientului, se va continua cu pregătirea directă pentru procedură. Se va efectua o anestezie locala cu lidocaină (Xilină 1% spray) la nivelul faringelui (gâtului) pentru a înlătura posibila senzație de emeză (greață) la înghițirea și manipularea sondei. Introducerea sondei nu va fi forțată; în cazul imposibilității/dificultăților de înghițire, procedura va fi sistată. Investigația durează aproximativ 15-20 minute cu variații în funcție de starea/toleranța pacientului, patologia evaluată, calitatea imaginii, etc. În cazul intoleranței pacientului pe parcursul investigației, aceasta va fi întreruptă.
După încheierea procedurii este nevoie ca pacientul să nu consume alimente și/sau lichide pentru minim o oră, în vederea remiterii complete a anesteziei. Nu este contraindicată conducerea de autovehicule.
Indicații
Această investigație este recomandată ori de câte ori ecografia transtoracică nu poate oferi informații clare și/sau suficiente asupra unei patologii astfel încât să poată fi stabilit un diagnostic corect și un tratament corespunzător. Investigația va fi efectuată doar cu acordul pacientului, cu semnarea de către acesta a unui formular de consimțământ informat. Medicul va oferi în prealabil toate explicațiile necesare în acest sens, iar pacientul poate adresa întrebări cu privire la orice nelămurire.
Contraindicații
Această investigație nu se va efectua în cazurile în care pacientul prezintă stricturi esofagiene/tulburări de înghițire, antecedente de intervenții chirurgicale la nivelul faringelui/esofagului, afecțiuni hepatice cronice (ex. ciroza hepatică) ce asociază dilatarea venelor din peretele esofagului (varice esofagiene), inclusiv în situația în care acestea nu sunt diagnosticate cu certitudine, dar nu pot fi nici excluse.
Alte investigatii
-
Ecografie Cardiacă
Ecocardiografia este o investigație noninvazivă prin care se evaluează imagistic atât aspectul inimii și a părților sale …
-
Monitorizare Holter ECG/24h
Monitorizarea Holter ECG/24h se referă la înregistrarea ECG de lungă durată, ambulatorie, sau monitorizarea ECG …
-
Monitorizare Holter TA/24h
Înregistrarea valorilor tensionale (TA) de lungă durată, ambulatorie sau monitorizarea Holter TA în timpul activităților …
-
Testul de efort cardiovascular
Exercițiul fizic este un factor solicitant pentru organism și implicit pentru inimă prin creșterea frecvenței cardiace (a pulsului) …