Scurtă descriere
Ecografia cardiaca sau ecocardiografia este o investigație noninvazivă prin care se evaluează imagistic atât aspectul inimii și a părților sale componente precum și funcțiile inimii. Oferă, deci, informații deosebit de utile despre modificările structurale ale inimii (afecțiuni ale pereților, modificări ale dimensiunii cavităților, afecțiuni ale valvelor, prezența unor structuri anormale- cheaguri, tumori, etc) precum și modificări funcționale (probleme de contracție, probleme de relaxare, etc).

Mod de efectuare
Pentru această investigație pacientul va sta întins pe un pat, pe partea stângă, cu mâna stângă îndoită și așezată sub cap, poziție care avantajează vizualizarea optimă a inimii. Obținerea imaginilor (imagini statice, respectiv dinamice-filmulețe) se efectuează cu ajutorul unei sonde denumite transducer, conectate la ecocardiograf, care funcționează pe principiul emiterii și preluării de ultrasunete, cu transformarea semnalelor preluate în imagini. Imaginile pot fi vizualizate și analizate de către medic pe ecranul ecocardiografului.

Indicații

Pentru o evaluare cât mai amănunțită și corectă se recomandă efectuarea unei ecocardiografii cu ocazia primei consultații cardiologice precum și ori de câte ori apare o modificare a stării clinice a pacientului cu suspiciunea unei cauze cardiace și/sau modificări semnificative ale activității electrice a inimii, la recomandarea medicului cardiolog. Pe lângă stabilirea diagnosicului de boală cardiacă, evaluarea ecocardiografică este indicată pentru monitorizarea ulterioară a pacienților (în special după un infarct miocardic, a pacienților cu boală coronariană revascularizați chirurgical sau intervențional, a pacienților cu proteze valvulare sau care au suferit alte intervenții la nivelul inimii, etc), respectiv pentru monitorizarea răspunsului la tratament și/sau ghidarea tratamentului (pacienți cu cardiomiopatii, lichid pericardic, endocardită infecțioasă, etc).

Pregătire prealabilă a pacientului
În cazul pacienților de sex masculin este recomandată îndepărtarea părului de pe piept înainte de prezentarea la medic, în vederea obținerii unor imagini de calitate corespunzătoare.

Mai multe servicii

 • Monitorizare Holter ECG/24h

  Monitorizarea Holter ECG/24h se referă la înregistrarea ECG de lungă durată, ambulatorie, sau monitorizarea ECG …

 • Monitorizare Holter TA/24h

  Înregistrarea valorilor tensionale (TA) de lungă durată, ambulatorie sau monitorizarea Holter TA în timpul activităților …

 • Electrocardiograma (ECG)

  Electrocardiograma este o investigație noninvazivă prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii.

 • Testul de efort cardiovascular

  Exercițiul fizic este un factor solicitant pentru organism și implicit pentru inimă prin creșterea frecvenței cardiace (a pulsului) …