Scurtă descriere

Exercițiul fizic este un factor solicitant pentru organism și implicit pentru inimă prin creșterea frecvenței cardiace (a pulsului), a forței de contracție, a valorilor tensionale. Pentru a putea face față acestor solicitări, inima va avea nevoie implicit de o cantitate mai mare de oxigen pe care nu o va putea primi în condițiile existenței unor anumite afecțiuni (de ex. boală coronariană), situație în care pacientul va deveni simptomatic (durere în piept, palpitații, stări de amețeală, etc), iar pe traseul ECG se vor decela modificări patologice ale activității electrice a inimii. Exercițiul fizic este utilizat, deci, pentru diagnosticarea/demascarea unor anomalii cardiovasculare care nu sunt prezente în repaus și pentru determinarea calității funcționării inimii.

Testul de efort cardiovascular reprezintă explorarea noninvazivă cea mai utilizată în acest sens, în special pentru evaluarea bolii coronariene. Acesta se bazează pe evaluarea modificărilor clinice (simptomelor pacientului) și electrocardiografice (modificărilor electrice) la efort fizic de intensitate progresiv crescândă precum și în perioada de recuperare după efort.

Mod de efectuare

Testul de efort cardiovascular se efectuează utilizând, în general, o bicicletă specială pentru această investigație (cicloergometrul). În vederea obținerii traseului ECG, înainte de începerea pedalării, pe pieptul pacientului vor fi plasați electrozi adezivi într-o ordine și poziție bine definite, electrozi ce vor fi îndepărtați la încheierea completă a testului. Preventiv, tuturor pacienților li se va monta o flexulă imediat înainte de începerea testului spre a folosi în cazul în care este necesară administrarea unor medicamente intravenos. Pacientul este supus unui efort fizic crescând în timp (de obicei cu 25W/1,5-2 minute), cu o viteză de pedalare de 40-50 rotații/minut (viteză afișată pe ecranul bicicletei). Traseul ECG este urmărit de către medic pe un ecran special atât în timpul efortului cât și în perioada de recuperare după efort fizic. Valorile tensionale sunt evaluate la sfârșitul fiecărei trepte de efort fiind urmărite îndeaproape și starea clinică și simptomatologia pacientului. Se urmărește atingerea unei frecvențe cardiace (puls) maxime calculate după formula 220- vârsta± 10 bătăi/minut, la obținerea căreia se consideră că s-a ajuns la un efort maximal, iar la 85% din această frecvență maximă- un efort submaximal.

Efortul este oprit la atingerea frecvenței cardiace țintă, apariția simptomelor (durere, oboseală, lipsă marcată de aer, amețeli), modificări patologice semnificative pe traseul ECG, scăderea valorilor tensionale sau creșterea marcată a acestora.

Durata perioadei de recuperare după efort fizic (perioadă în care pacientul rămâne pe bicicletă fără să mai pedaleze, și este în continuare monitorizat) depinde de rapiditatea cu care se normalizează frecvența cardiacă și valorile tensionale precum și de dispariția modificărilor electrice și a simptomatologiei pacientului, în cazul în care acestea au fost prezente.

În funcție de modificările decelate în timpul efortului fizic și în perioada de recuperare, medicul va stabili dacă testul de efort s-a desfășurat normal (rezultat negativ- comportament normal al cordului în timpul efortului) sau s-a obținut un rezultat anormal (rezultat pozitiv, cel mai adesea sugestiv pentru o boală care afectează vasele inimii- boala coronariană). Rezultatul poate fi de asemenea neconcludent, în condițiile atingerii unei frecvențe cardiace sub 85% din cea maximală. Trebuie ținut cont de faptul că un rezultat negativ nu exclude 100% o boală coronariană.

Indicații

Testul de efort cardiovascular este indicat în primul rând pentru diagnosticul și evaluarea bolii coronariane (cardiopatia ischemică), efectuându-se în general pacienților stabili, cu dureri retrosternale și/sau precodiale, în special dacă acestea apar la efort fizic. De asemenea este recomandat după un infarct miocardic, situație în care se alege varianta submaximală, la ~o saptamană postinfarct sau precoce după externare, la controlul de o lună, dacă nu s-a efectuat înainte de externare, pentru evaluarea tratamentului și recuperarea cardiovasculară. Testul poate fi repetat la cei aflați în programe de recuperare cardiovasculară în vederea adaptării efortului fizic.

Testul de efort mai poate fi recomandat și înainte de anumite intervenții chirurgicale, evaluarea anumitor tulburări ale activității electrice a inimii, la pacienții hipertensivi pentru evaluarea eficienței tratamentului, la pacienții cu probleme cardiace structurale pentru a evalua răspunsul la efort fizic, după revascularizare miocardică prin by-pass aorto-coronarian sau angioplastie coronariană percutană transluminală- în general în primele 12 luni, etc.

Nu se va afectua niciodată test de efort cardiovascular în condițiile existenței unei afecțiuni cardiace acute.

Pregătire prealabilă a pacientului

Este recomandată alegerea unei vestimentații cât mai comode pentru a nu apărea dificultăți din acest punct de vedere în timpul efectuării efortului fizic. De asemenea, în cazul pacienților de sex masculin este recomandată îndepărtarea părului de pe piept înainte de prezentarea la medic, în vederea obținerii unui semnal de calitate corespunzătoare.

Investigații

  • Ecografie Cardiacă

    Ecocardiografia este o investigație noninvazivă prin care se evaluează imagistic atât aspectul inimii și a părților sale …

  • Electrocardiogramă (ECG)

    Electrocardiograma este o investigație noninvazivă prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii.

  • Monitorizare Holter ECG/24h

    Monitorizarea Holter ECG/24h se referă la înregistrarea ECG de lungă durată, ambulatorie, sau monitorizarea ECG …

  • Monitorizare Holter TA/24h

    Înregistrarea valorilor tensionale (TA) de lungă durată, ambulatorie sau monitorizarea Holter TA în timpul activităților …